10 Οκτωβρίου 2018 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας «Μίλα με την ψυχή σου»

10 Οκτωβρίου 2018
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
«Μίλα με την ψυχή σου»
Η ψυχική ανθεκτικότητα των νέων στο επίκεντρο των δράσεων
της Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
Άμφισσα, 5/10/2018 – Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από την ψυχική ανθεκτικότητα (mental resilience) των νέων προγραμματίζει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10/10) που φέτος αφιερώνεται στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη πραγματικότητα καλεί τους νέους σε μια μεγάλη αναμέτρηση λόγω της πολυπλοκότητας, της έντασης και της ταχύτητας των αλλαγών και των απαιτήσεων που θέτει σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, δηλώνει η Μαρία Μπαλωμένου, Κοινωνική Λειτουργός της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ., «Η διαμόρφωση ταυτότητας, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η εγκατάλειψη της εστίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών επιδόσεων, ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα πλασματικά πρότυπα, όπως και το άγχος μιας αβέβαιης επαγγελματικής πορείας είναι καταστάσεις που συχνά δοκιμάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων», συμπληρώνει.
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της ΕΚΨ &ΨΥ «Μίλα με την ψυχή σου» καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση. Υλοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αττικής, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου και της Ροδόπης, η ΕΚΨ & ΨΥ επιδιώκει διαχρονικά να μιλήσει για τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης του φορέα στο κομμάτι της πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από το θέμα, στη Φωκίδα η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων δραστηριοποιούνται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας:
 ομάδες εφήβων στα Γυμνάσια του νομού,
 ομάδες μετάβασης για παιδιά ΣΤ’ Δημοτικού
 ομάδες παραμυθιού για παιδιά Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού,
 ομάδες Συναισθηματικής Αγωγής για παιδιά Νηπιαγωγείου,
 ομάδες γονέων και
 σεμινάριο εκπαιδευτικών
κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Σκοπός των δράσεων η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.
Σε μεγάλο ποσοστό, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αρχίζουν να εκδηλώνονται από την εφηβική ηλικία-έχοντας καλλιεργηθεί από τα πρώτα χρόνια ζωής-χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει πάντα έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η έγκαιρη πρόληψη απαιτείται από την παιδική ηλικία, καθώς η ψυχική ισορροπία και ανθεκτικότητα δομείται από νωρίς μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο που απαρτίζεται από καλές σχέσεις, αποδοχή, επιβράβευση, κατανόηση των δυσκολιών ως μέρος της ζωής και αναζήτηση βοήθειας από το οικείο περιβάλλον ή κάποιον ειδικό, όταν απαιτείται. Η ψυχική φροντίδα των νέων έχει επίπτωση όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς οι υγιείς έφηβοι εξελίσσονται σε υγιείς ενήλικες που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερες οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου κοινωνικού συνόλου.
Η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας συμμετέχει σε σειρά ενημερωτικών δράσεων με θέμα την ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα των νέων σε σχολεία και ανοιχτούς χώρους σε Αθήνα, Άμφισσα, Λαμία και Αλεξανδρούπολη, όπου αναπτύσσει δράση τα τελευταία 40 χρόνια.
Στην περιοχή της Φωκίδας η ΕΚΨ&ΨΥ σε συνεργασία με το θίασο «Οιπότες του Θεάτρου» θα ανεβάσουν θεατρική παράσταση με τίτλο «Λευκές Ανάσες». Στο πλαίσιο του έργου παρουσιάζονται πέντε (5) μονόλογοι που αναδύουν την ψυχή των ηρώων. Το προσωπικό βίωμα του καθενός γιγαντώνεται επί σκηνής καθώς τους έχει ωθήσει σε μία δυσβάσταχτη πραγματικότητα οδηγώντας τους στον εγκλεισμό.
«Η Ευδοκία βιώνει τη μοναξιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, ζει απομονωμένη παλεύοντας με τον εαυτό της.
Η Ελένη είναι μια κακοποιημένη γυναίκα που παραληρεί ανάμεσα στη βία του παρελθόντος και στην παρούσα πραγματικότητα την οποία αδυνατεί να αντιληφθεί.
Η κυρία Χαρίκλεια βρίσκεται στη δύση της ζωής της. Η δύναμη του σώματος και του μυαλού της την έχουν εγκαταλείψει. Οι σκέψεις της εκφράζονται άτακτα και αφορούν τόσο το παρελθόν όσο και το τώρα.
Η Μαριλένα δεν αποδέχτηκε ποτέ τον εαυτό της και την εμφάνισή της. Έτσι, βρήκε έναν τρόπο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής της.
Η Νίκη μιλάει ακατάπαυστα . Συνειρμικά οδηγείται σε ανακόλουθες σκέψεις και εναλλαγές διάθεσης. Αυτό που θέλει είναι να την ακούσουν, να την προσέξουν, να αγαπηθεί…
Ο ρόλος του Γιώργου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των μονολόγων του έργου. Το πρόσωπό του είναι το σημείο αναφοράς των πρωταγωνιστριών. Ο μονόλογός του είναι και το φινάλε. Ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου καθορίζεται από την επαγγελματική του ιδιότητα (ψυχίατρος), στο τέλος την αποδύεται και μονολογεί με σαρκαστική διάθεση για τη σχέση των δύο φύλων.»
Η θεατρική παράσταση θα ανεβεί στη σκηνή του Μεγάλου Καφενείου 1929 (Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα) την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Η προσέλευση του κοινού είναι στις 19:30 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1986 με τα πρώτα βήματα να καταγράφονται το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλο και τους συνεργάτες του. Εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής–Κοινοτικής Ψυχιατρικής έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν δομές της, στους νομούς Αττικής, Φωκίδας και όμορων περιοχών, Φθιώτιδας, Έβρου-Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

ΑΦΙΣΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ