Οι ”Ψηφιακοί Δελφοί” άνοιξαν τις πύλες τους.http://www.e-delphi.gr/

e-delfoi
Πριν από περίπου ένα χρόνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης ενός ψηφιακού προγράμματος για τους Δελφούς, το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.

Εδώ και λίγους μήνες το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί με τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης, καθώς και με την εγκατάσταση δύο διαδραστικών οθονών στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω των οποίων ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να περιηγείται ψηφιακά στο Ιερό του Απόλλωνα, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας και το Αρχαίο Γυμνάσιο, όπως αυτά θα ήταν κατά την αρχαιότητα.

Οι “Ψηφιακοί Δελφοί”, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, είναι ένας συνδυασμός ψηφιακών εφαρμογών μέσω του οποίου αναδεικνύεται το πολιτιστικό απόθεμα του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου των Δελφών αλλά και παρέχεται πληροφόρηση για τους αρχαιολογικούς χώρους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) δικτυακή πύλη για τους Δελφούς με διαδραστικό χρονολόγιο και πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη του δελφικού τοπίου και της πόλης των Δελφών, τη λατρεία του Απόλλωνα, το μαντείο και το ρόλο του, την Δελφική Αμφικτυονία, τα Πύθια, καθώς και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, β) διαδικτυ-ακές εκπαιδευτικές εφαρμογές-παιχνίδια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, γ) την εφαρμογή “Οι δικοί μου Δελφοί” με σύντομα βίντεο και συνεντεύξεις από κατοίκους και επισκέπτες για τη σημερινή σημασία του χώρου, καθώς και δ) διαδραστικό χάρτη των Δελφών. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος οφείλεται στην ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των μόνιμων αρχαιολόγων της ΕΦΑ Φωκίδος, κκ. Νικόλαου Πετρόχειλου και Ανθούλας Τσαρούχα και της ορισμένου χρόνου κας Αμαλίας Κατερέλου.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του διαδικτυακού τόπου είναι http://www.e-delphi.gr

Στόχος μας είναι οι πιο πάνω εφαρμογές να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται διαρκώς με την προσθήκη νέου υλικού και με την ανανέωση του υφιστάμενου, ώστε να διατηρείται διαρκές το ενδιαφέρον για μια ψηφιακή περιήγηση στους Δελφούς αλλά και να συγκεντρώνεται υλικό, στο οποίο θα είναι σε θέση να ανατρέχει όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει τους Δελφούς και τη Φωκίδα γενικότερα από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.

Θα είναι χαρά μας, αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, αν κάνετε χρήση των διαδραστικών οθονών στο Αρχαιολογικό Μουσείο και αν ακόμα μας υποδείξετε τρόπους και υλικό για τον εμπλουτισμό της ψηφιακής αυτής βάσης για τους Δελφούς.

Αθανασία Ψάλτη